Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Κόκκινα ερεθισμένα μάτια που τρέχουν, σημάδι ότι ήρθε η άνοιξη! 

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Κόκκινα ερεθισμένα μάτια που τρέχουν, σημάδι ότι ήρθε η άνοιξη! 

Βασικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αποτελεί ο κνησμός. Δεν είναι υπερβολή ο «κανόνας» που λέει ότι αν δεν υπάρχει κνησμός, δεν πρόκειται για αλλεργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να επέλθουν από τον σημαντικό κνησμό και το τρίψιμο των ματιών, το οποίο όπως είναι κατανοητό προκαλεί επιπλέον κνησμό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα του ματιού και δακρύρροια.

Υπάρχουν πολλά είδη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, καθεμιά με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα

Είναι η πλέον κοινή μορφή οφθαλμικής αλλεργίας όπου πέρα από τον οφθαλμικό ερεθισμό, υπάρχουν και συμπτώματα από τη μύτη (καταρροή), εξ ου και η ονομασία ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Το πιο συχνό αλλεργιογόνο είναι η γύρη των φυτών, αλλά συχνά είναι επίσης και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή τα πιτυρώδη λέπια από το τρίχωμα των ζώων.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια μορφή επιπεφυκίτιδας η οποία συνήθως είναι αυστηρά εποχιακή, ξεκινάει την άνοιξη με την πρώτη γύρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο,

παρουσιάζεται σε παιδιά, συνήθως αγόρια, ξεκινάει στην ηλικία των τριών-τεσσάρων ετών και συνήθως υποχωρεί στην εφηβεία.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πολύ σημαντικό κνησμό, δακρύρροια, φωτοφοβία και έντονα οιδηματώδη βλέφαρα.

Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι ένα σύνδρομο συνυφασμένο με το έκζεμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα βλέφαρα είναι συχνά οιδηματώδη και εκζεματώδη.

Η  σωστή διάγνωση και η γρήγορη αντιμετώπιση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής , αλλά και να αποφευχθούν οι επιπλοκές στο μάτι κάτι για το οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή και η συμβουλή του ειδικού οφθαλμιάτρου.

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.