Αλλεργία και κόκκινα μάτια: αιτίες και αντιμετώπιση

Αλλεργία και κόκκινα μάτια: αιτίες και αντιμετώπιση

Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (το λευκό χιτώνα του ματιού).

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

  • Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Το οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς.
  • Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. 

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση
Για να μειώσετε την φαγούρα, τη δακρύρροια και το κοκκίνισμα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Αποφυγή αλλεργιογόνων: Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα που έχετε καταλάβει ότι σας επηρεάζουν.

Όταν είστε σε εσωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το κλιματιστικό σε λειτουργία που φιλτράρει τον αέρα. Όταν βγαίνετε έξω, να φοράτε γυαλιά ηλίου που «κλείνουν» καλά γύρω από τα μάτια και τα προστατεύουν τη γύρη και τη σκόνη.

Βγάλτε τους φακούς επαφής: Επειδή η επιφάνεια των φακών επαφής μπορεί να προσελκύσει και να συσσωρεύσει αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, προσπαθήστε να μην τους φοράτε πολλές ώρες και να κυκλοφορείτε κυρίως με τα γυαλιά σας.

Οφθαλμικές σταγόνες: Επειδή η αλλεργία στα μάτια είναι τόσο κοινή, υπάρχει μια σειρά από διάφορες μη-συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες, που είναι σχεδιασμένες για να σας ανακουφίζουν από τη φαγούρα, την ερυθρότητα και τα υγρά μάτια που προκαλούνται από αλλεργίες. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με αυτό.

Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οξεία φάση και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και γενικότερα στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όμως, δεν έχουν προληπτική δράση και επομένως όταν σταματήσουμε τη χορήγηση, η έκθεση στο αλλεργιογόνο οδηγεί εκ νέου στην εκδήλωση της αλλεργίας. 

Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά συνέπεια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή του οφθαλμιάτρου και αφού εξετασθούν κλινικά τα μάτια.

 

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.