Τι είναι ο κερατόκωνος;

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Είναι μία πάθηση , όχι φλεγμονή, όπου ο κερατοειδής προοδευτικά παραμορφώνεται παίρνοντας μία «κωνική» μορφή.

Το σημαντικό στον κερατόκωνο είναι ότι προκαλεί προοδευτική πτώση της όρασης, η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά .Αυξάνεται ο αστιγματισμός, κυρίως είναι ανώμαλος .
Γενικά θεωρείται κληρονομική ασθένεια και για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες και κυρίως το συνεχές τρίψιμο των ματιών.
Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, στη συνέχεια επιβραδύνεται ο ρυθμός εξέλιξης και σταματά περίπου στα 35.

Τα συμπτώματα, στα οποία πρέπει κάποιος να δώσει σημασία είναι :

  • ο συνεχώς αυξανόμενος αστιγματισμός και η ανάγκη για συχνές αλλαγές στη συνταγή γυαλιών,
  • η σύγχυση της όρασης με παραμόρφωση των εικόνων ή θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά,
  • η ευαισθησία στο φως,
  • η δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας,
  • η δυσανεξία στους φακούς επαφής.

Σχετικές ερωτήσεις ασθενών:

Παρατηρώ καθημερινά άλγος στον οφθαλμό μου. Πονά όταν το ανοιγοκλείνω ή το κινώ ενώ το βλέφαρό μου είναι κλειστό. Είναι ένδειξη για κερατόκωνο;

Απάντηση: Παρότι δεν αποτελεί κοινό σύμπτωμα του κερατόκωνου, το “οφθαλμικό stress” μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση του οφθαλμού με επακόλουθο το άλγος. Θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε πως είναι σωστή η διόρθωσή σας.

Μπορεί η υψηλή πίεση να προκαλέσει ‘πάχυνση’ του ήδη λεπτού κερατοειδούς;

Απάντηση: Ο κερατόκωνος είναι μια ποικιλόμορφη και ταυτόχρονα απρόβλεπτη νόσος. Πολλοί ασθενείς φέρουν ένα μέσο τύπο της διαταραχής και δεν εξελίσσεται δραματικά, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη της εξέλιξής του για κάθε άτομο μεμονωμένα. Αξίζει να τονιστεί, πως εξαιτίας της ποικιλότητας της διαταραχής, μπορεί κανείς να έχει κερατόκωνο και στους δύο οφθαλμούς αλλά να είναι ηπιότερος στον ένα αλλά και να εξελιχθεί ταχύτερα στον ‘υγιέστερο’. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε τι θα συμβεί.

Κάνοντας έναν οφθαλμικό έλεγχο, αποκλείουμε την παρουσία κερατόκωνου και ξεγνοιάζουμε!

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.