Τι είναι η οπτική τομογραφία συνοχής και πως αλλάζει τη διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμολογικών παθήσεων

Τι είναι η οπτική τομογραφία συνοχής και πως αλλάζει τη διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμολογικών παθήσεων

Το OCT είναι ένα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης απεικονιστικό όργανο του οπίσθιου (ωχρά κηλίδα, οπτικό νεύρο) αλλά και προσθίου (κερατοειδής, γωνία προσθίου θαλάμου) ημιμορίου του ματιού.

Χάρη στην υψηλής ταχύτητας σάρωση το όργανο αυτό παρέχει εικόνες μεγάλης λεπτομέρειας με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για τον εξεταζόμενο.

Επιπλέον, χάρη στην σάρωση και στον εντοπισμό του εξεταζόμενου ιστού με τη χρήση laser, εξασφαλίζεται η ακρίβεια σε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

Η οπτική τομογραφία συνοχής αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο εργαλείο στη διάγνωση, μελέτη και θεραπεία κοινών οφθαλμικών παθήσεων όπως

  • η Ηλικιακή  εκφύλιση ωχράς ,
  • το Γλαύκωμα,
  • η Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • οι Συγγενείς δυστροφίες του βυθού

 

Είναι επιβεβλημένο, οι ασθενείς στο σύγχρονο ιατρείο μου ,να κάνουν όλες τις διαθέσιμες εξετάσεις ,ακόμα και ως πρώτη εξέταση ελέγχου (screening), ώστε να υπάρχει συγκριτικό στοιχείο για τις μελλοντικές.

Θα ήθελα να ενημερώσω το ευρύ κοινό για τις πιθανές και πιο συχνές παθήσεις των οφθαλμών.

 

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ

Yποδιαιρείται σε δύο τύπους,  την ξηρά και την υγρά μορφή.

Η ξηρά μορφή προσβάλλει περί το 90% των ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς.

Στην πάθηση αυτή, μικρά σωματίδια τα οποία ονομάζουμε drusen, συσσωρεύονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή και προκαλούν δυσλειτουργία και τελικά θάνατο των κυττάρων του.

Η διαδικασία αυτή είναι κατά κανόνα σταδιακή και διαρκεί αρκετά χρόνια

Η δεύτερη μορφή της νόσου, η υγρά, αν και αφορά μόλις το 10% των πασχόντων είναι πολύ πιο επιθετική. Σε αυτήν, νέα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούνται στην περιοχή της ωχράς και προκαλούν βαρύτατες βλάβες στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.

Η μορφή αυτή της πάθησης προκαλεί, αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, απώλεια της κεντρικής όρασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα αρχικά στάδια η νόσος δύσκολα γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και ανιχνεύεται μόνο με εξέταση του βυθού από τον οφθαλμίατρο και διενέργεια OCT τομογραφίας.

Σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής θα αντιληφθεί:

·        Μείωση ή θόλωση της όρασης

·        Παραμόρφωση των αντικειμένων

·        Σκοτεινή κηλίδα ή κηλίδες στο οπτικό του πεδίο.

 

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής  αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η νόσος  εκδηλώνεται με προσβολή των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα την διαρροή ή απόφραξη αυτών. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον οφθαλμό και να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διαβήτική αμφιβληστροειδοπάθεια προσβάλλει τους οφθαλμούς ασθενών με αρρύθμιστο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σακχαρο αίματος.

Επιπλέον η υπέρταση, η νεφροπάθεια, η εμφάνιση υπερλιπιδαιμίας, η κύηση, η αναιμία  καθώς και η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής του αμφιβληστροειδούς.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι συνήθως ασυμπτωματική στα αρχικά τουλάχιστον στάδια.

Δεν είναι σπάνιο, ασθενείς με βλάβες μετρίας βαρύτητας, να αγνοούν το πρόβλημά τους. Όταν τελικά εμφανιστούν συμπτώματα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν:

·        Μυιοψίες και φωταψίες

·        Θολή όραση

·        Μαυρα στίγματα

·        Απώλεια όρασης.

Ακόμη και σε αυτό το στάδιο όμως τα συμπτώματα μπορεί να διαφεύγουν της προσοχής και αυτό καθιστά αναγκαία τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο των διαβητικών.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου είναι ο προληπτικός και τακτικός έλεγχος των ματιών με βυθοσκόπηση και OCT  τομογραφία.

Επιπλέον η διατήρηση της γλυκόζης του αίματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθούν τα μέγιστα στη διατήρηση της όρασης.

Βάλτε στο πρόγραμμά σας τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Όταν προλαμβάνουμε  μία κατάσταση γλιτώνουμε άγχος, χρήματα και ζούμε μια πιο ξέγνοιαστη καθημερινότητα.

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.