Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

Πρεσβυωπία είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία προοδευτική μείωση του εύρους προσαρμογής που φυσιολογικά έχουν τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ικανότητα της συνεχούς-δυναμικής εστίασης, σε αντικείμενα  απο μακρινές αποστάσεις προς κοντινές και αντιστρόφως.

Η μείωση αυτή αρχίζει ήδη απο την παιδική ηλικία, οι επιπτώσεις όμως γίνονται εμφανείς μετά την ηλικία των 40 ετών, με βασικά συμπτώματα τη δυσκολία στην κοντινή όραση που αρχικά επιτείνεται στο χαμηλό φωτισμό και δημιουργεί αίσθημα κόπωσης ή πονοκεφάλου μετά απο πολύωρη κοντινή εργασία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ MONOVISION;

Με την μέθοδο Monovision, o κάθε οφθαλμός ρυθμίζεται έτσι, ώστε να μπορεί να εστιάζει σε διαφορετική απόσταση. Με τον τρόπο αυτό, το ένα μάτι βλέπει καθαρά μακριά, ενώ το άλλο κοντά.
Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν δημιουργεί ενοχλήσεις ή ζαλάδα.
Επιπρόσθετα, για αυτούς που ενδιαφέρονται, υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσουν αυτό τον τρόπο όρασης με φακούς επαφής πριν κάνουν την επέμβαση.
Το Μonovision ειναι μια πολύ καλή λύση γιά άτομα στα οποία δεν ενδείκνυται η εμφύτευση πολυεστιακών ενδοφακών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΟΦΑΚΟΣ;

Ο ενδοφακός είναι ένας μικροσκοπικός τεχνητός φακός, ο οποίος τοποθετείται στο μάτι μετά άπο την αφαίρεση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού.

Οι ενδοφακοί διακρίνονται σε μονοεστιακούς και πολυεστιακούς.

Οι μονοεστιακοί ενδοφακοί εστιάζουν σε μία από τις τρεις αποστάσεις (μακριά, μεσαία η κοντά).
Προσφέρουν, δηλαδή όραση χωρίς γυαλιά είτε μακριά (οδήγηση, τηλεόραση, κλπ), είτε στη μεσαία απόσταση, (υπολογιστής, χειρονακτικές εργασίες κλπ), είτε στην κοντινή (διάβασμα).

Το άτομο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει γυαλιά για να δεί στις άλλες δύο αποστάσεις, εκτός αν
τοποθετηθεί ενδοφακός για διαφορετική απόσταση στο κάθε μάτι (μέθοδος Monovision).
Το 80% των ατόμων στον γενικό πληθυσμό μπορεί να λειτουργήσει με monovision.

Αν χρησιμοποιηθεί πολυεστιακός ενδοφακός, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί καθόλου ή σπάνια τα γυαλιά.

Απαραίτητη προυπόθεση ειναι η καλή γενική κατάσταση του ματιού.

Η καταλληλότητα ή μη ενός οφθαλμού για επέμβαση πρεσβυωπίας αποφασίζεται στον προεγχειρητικό έλεγχο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ MONOVISION

Δεν θα ζαλίζομαι;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζαλίζονται. Είναι θέμα γρήγορης ή αργής νευροπροσαρμογής. Γι’αυτό ακριβώς τον λόγο, η μέθοδος πριν εφαρμοστεί χειρουργικά, δοκιμάζεται με φακούς επαφής.

Γιατί να μην μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος monovision και στα γυαλιά οράσεως;
Η διαφορά βαθμών μεταξύ των δύο ματιών αν είναι μεγαλύτερη απο 2.00-2.50  διοπτρίες, δημιουργεί ενοχλητικές διαφορές μεγέθους στις εικόνες που προερχονται απο τον κάθε οφθαλμό και προβάλλονται στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου. Η ανισοεικονία αυτή δεν υπάρχει όταν χρησιμοποιούνται φακοί επαφής ή αν έχει γίνει επεμβαση με laser ή ενδοφακό .

Οταν δοκιμάζω την monovision με φακούς επαφής, σε πόσες μέρες θα αρχίσω να βλέπω καλά;
Συνήθως, αν κάποιος δεν συνηθίσει την monovision μεσα στις πρώτες 3-5 μέρες, τότε μαλλον αυτή δεν είναι η κατάλληλη μεθοδος γι’ αυτόν. Τα περισσότερα άτομα αισθάνονται άνετα από τις πρώτες ώρες.

Δεν έχω βαλει ποτε φακούς επαφής. Πως θα κάνω το τεστ;
Μην ανησυχείτε! Ειναι θέμα μερικών δοκιμών και ολιγόωρης εκπαίδευσης το να μαθετε να χειρίζεστε τους φακούς επαφής.

Αν προτιμήσω την μεθοδο monovision με ενδοφακούς, η πρεσβυωπία μου θα συνεχίσει να ανεβαίνει;Οχι! Η πρεσβυωπία σας ανεβαίνει λόγω των αλλαγών στον φυσικό φακό του ματιού. Αν ο φυσικός φακός, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να σκληραίνει, αντικατασταθεί με τεχνητό φακό (ενδοφακό), η πρεσβυωπία παραμένει σταθερή. Για τον ίδιο λόγο, όταν η διόρθωση γίνεται με laser, το αποτέλεσμα διαρκεί μερικά χρόνια.

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.