Δεμοδήκωση: μια πάθηση της… μόδας

Δεμοδήκωση: μια πάθηση της… μόδας

Είναι εντυπωσιακό, πόσοι πολλοί ασθενείς πάσχουν από επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, χαλάζια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις λόγω προσβολής από Demodex . Να μη παραλείπουμε σε περιπτώσεις επίμονων ερεθισμών των ματιών μας και της γύρω περιοχής, να επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο μας

Yπαρχουν 2 ειδη παρασιτων

  • Τo DEMODEX BREVIS το οποίο ζει στους σμηγματογόνους αδένες (κυρίως του προσώπου και των ματιών), και
  • To DEMODEX FOLLICULORum που ζει στους θυλάκους των τριχών μας (κυρίως στις βλεφαρίδες και τα φρύδια)

στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας.

Και τα δύο αυτά είδη προσβάλλουν τόσο το δέρμα του προσώπου, το τριχωτό της κεφαλής, όσο και τους οφθαλμούς και άλλες περιοχές του σώματος

Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε είναι ταυτόσημα τόσο στην επαφή μας με τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλο και γάτα) οσο και με τους συνανθρώπους μας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  1.  καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου μας, και
  2. ατομική χρήση ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτες, μαξιλάρια, βούρτσες μαλλιών, καλλυντικά ματιών  κ.α).

Μπορώ να χρησιμοποιώ άφοβα τα καλλυντικά μου, να βάζω σκιές, μάσκαρα και μέικ απ, ενώ πάσχω από Demodex;

Η απάντηση είναι στερεότυπη: Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση καλλυντικών των ματιών και της δεμοδίκωσης ( έτσι ονομάζεται η νόσος που προκαλεί το παράσιτο Ντέμοντεξ).

Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό εξηγώ τα παρακάτω:

Πρώτα από όλα ,η υπερβολική ποσότητα ή και η κακή ποιότητα καλλυντικών των οφθαλμών αφενός ευνοεί το πολλαπλασιασμό του demodex, αφετέρου παρεμποδίζει τη σωστή θεραπεία. Ταυτόχρονα η αμέλεια των ασθενών να αφαιρούν το μακιγιάζ  με σχολαστικό τρόπο πριν τον νυκτερινό ύπνο είναι αρνητικός παράγοντας.

Κάτω από το μακιγιάζ όχι μόνο τα παράσιτα demodex κάνουν γιορτή αλλά τα συστατικά του μακιγιάζ φράσουν τα στόμια των αδένων που λιπαίνουν τα μάτια (Μεϊβομιανοί αδένες) με αποτέλεσμα επιδείνωση της συνήθως συνυπάρχουσας ξηροφθαλμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ορισμένα συστατικά του μακιγιάζ είναι τοξικά για τους ασθενείς με ξηροφθαλμία και αυτό αποτελεί μια ακόμη επιβάρυνση στην υγεία των ματιών του πάσχοντος.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι πάσχουσες από Demodex έχουν επιμολύνει τις συσκευασίες του μακιγιάζ τους με τα παράσιτα. Άρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης.

pastedGraphic.png Τα καλλυντικά θα πρέπει να  πεταχτούν και να σταματήσουμε το μακιγιάζ καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλιώς δεν θα μας μείνει βλεφαρίδα για βάψιμο, μιας και τα demodex προκαλούν πτώση των βλεφαρίδων.

Όταν ο γιατρός, μας επιτρέψει να κάνουμε πάλι μακιγιάζ στα μάτια μας τότε θα το κάνουμε με εντελώς καινούρια, αχρησιμοποίητα, καλλυντικά.

Κάτι που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι να μην δανείζουμε ή δανειζόμαστε καλλυντικά ματιών σε φίλους και γνωστούς. Αν το κάνουμε μπορεί να μας μεταδώσουν ή να τους μεταδώσουμε το παρασιτικό άκαρι Demodex.

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.