Καταρράκτης: πως θα τον αναγνωρίσετε από τα πρώτα συμπτώματα

Καταρράκτης: πως θα τον αναγνωρίσετε από τα πρώτα συμπτώματα

Ο καταρράκτης προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Περίπου το 50% των Ευρωπαίων μεταξύ 65-74 ετών έχουν καταρράκτη, ποσοστό που ανεβαίνει στο 70% για την ηλικία των 75.

Στον καταρράκτη θολώνει ο φακός του ματιού και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.

Οι φυσιολογικοί φακοί των ματιών είναι τελείως διαφανείς, επιτρέποντας στο φως να περάσει ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού. Μόλις ο καταρράκτης αρχίζει να αναπτύσσεται, ο φακός του ματιού σταδιακά γίνεται πιο αδιαφανής και δεν επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας έτσι απώλεια όρασης.

Πότε θα καταλάβετε εάν έχετε καταρράκτη ;

Τα κυριότερα ενοχλήματα που θα έχετε είναι:

  • Σταδιακή θόλωση της όρασης. Με άλλα λόγια, η εικόνα των αντικειμένων που βλέπετε, γίνεται με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο θολή.
  • Μπορεί να βλέπετε αντανακλάσεις γύρω από τα αντικείμενα, ιδίως το βράδυ.
  • Μπορεί να εμφανισθεί αύξηση της μυωπίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα γυαλιά που έχετε (εάν έχετε) εδώ και καιρό, παύουν να είναι χρήσιμα.

Καθώς ο καταρράκτης προχωράει (όταν ο φακός δηλαδή του ματιού σας γίνεται ολοένα και πιο θολός), οι καθημερινές σας δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το διάβασμα, η οδήγηση και το ράψιμο γίνονται σιγά σιγά , όλο και πιο δύσκολες.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόμοια προβλήματα στην όραση μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις του ματιού. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παρουσία καταρράκτη συνδυάζεται πολλές φορές με άλλες σοβαρές παθήσεις του ματιού, που μάλιστα εμφανίζονται στην ίδια ηλικία με αυτή που μπορεί να παρουσιασθεί ο καταρράκτης. Ο γιατρός σας μετά από την απαραίτητη εξέταση, θα πρέπει να σας πει αν η δυσκολίες που έχετε οφείλονται μόνο στην ύπαρξη καταρράκτη και όχι σε κάποια άλλη πάθηση.

Η επέμβαση καταρράκτη διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ελάχιστο έως καθόλου πόνο.

Πώς θα τον προλάβετε

Η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου καταρράκτη:

  • Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη κατά 64%. Μην αμελείτε λοιπόν να πίνετε χυμό πορτοκάλι, ο οποίος παρέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C.

  • Μειώστε τους υδατάνθρακες

Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων και έτσι θα μειώσετε και τον κίνδυνο καταρράκτη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Investigative Ophthalmology & Visual Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν.

  • Πιείτε τσάι

Τόσο το πράσινο όσο και ο μαύρο τσάι μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την όρασή σας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα μαύρο και το πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καταρράκτη που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Πείτε την άποψή σας

Your email address will not be published.